Livsmedelsanläggning - Registrering/Ändring

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

När ska man registrera livsmedelsanläggning?

Alla verksamheter, privat eller offentligt, som med eller utan vinstsyfte, bedriver någon verksamhet som hänger samman med något av stadierna i livsmedelskedjan. Det kan gälla allt ifrån tillagning, servering, paketering och/eller förvaring eller transport av livsmedel. Varje livsmedelsverksamhet ska registrera varje anläggning (enhet/plats/lokal) där man bedriver verksamhet. Om en lokal används av fler än en verksamhetsutövare ska varje utövare registrera varsin anläggning.  
 

En verksamhet får påbörjas två veckor efter att anmälan lämnats in eller tidigare om beslut om registrering meddelats. 
 

Ändring av livsmedelsverksamhet?

Livsmedelsföretagare är skyldiga att informera om betydande ändringar i verksamheten eller om verksamheten upphör. Beroende på omfattningen av ändringen kan ett nytt beslut om registrering behöva tas, vid till exempel vid ändring av bolagsform. Kontakta Bygg och Miljö så hjälper vi er med det.

Avgift

För handläggning av detta ärende utgår avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. 
 
Administration

Ifylld anmälan mailas till miljo@ljusdal.se eller postas till: Bygg och Miljö, Norra Järnvägsgatan 21, 827 80 Ljusdal. 
 
 
Fler kontakter som kan behöva tas inför start av livsmedelsverksamhet: 

  • Eget vatten
    Tar du vatten från en enskild vattenanläggning, t.ex. egen brunn, till din livsmedelsverksamhet måste du registrera detta separat. Då behöver du se till att vattnet uppfyller de kvalitetskrav som finns i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2022:12. För mer information kontakta: Bygg och Miljö via mail: miljo@ljusdal.se, eller via telefon (växel) 0651-180 00. 
  • Bygglov
    När en ny livsmedelslokal ska starta kan det krävas bygglov eller en anmälan om ombyggnad. Finns det godkänd fläkt (imkanal) vid tillagningsplatsen? Ta kontakt med Bygg och Miljö innan påbörjad verksamhet för mer information på telefon (växel) 0651-180 00 eller mail: bygg@ljusdal.se  

    Även ändringar i senare skede av lokalens användningsområde behöver anmälas, exempelvis uteservering, större renoveringar, ändring av skyltning, gatupratare med mera. 
  • Fettavskiljare
    Fettavskiljare ska installeras när behov av det finns. Verksamheter som kan behöva fettavskiljare är restauranger, livsmedelsbutiker, gatukök, livsmedelsproducenter och liknande verksamheter. Det är Ljusdals Energi som sätter krav på om fettavskiljare behöver installeras. Kontakta dem för bedömning på telefon: 0651-760 750 eller mail: info@ljusdalenergi.se och/eller se information på ljusdalenergi.se 
  • Brandskydd
    Det är viktigt att lokalen är brandskyddad och inspekterad. För att se till att detta blir gjort, kontakta Räddningstjänsten i Ljusdals kommun på telefon (växel): 0651-180 00  eller mail: raddningstjansten@ljusdal.se 
  • Köldmedier
    Om du har en anläggning som innehåller mer än 10 kg köldmedium måste du anmäla detta till Bygg och Miljö. Kontakta Bygg och Miljö via mail: miljo@ljusdal.se, eller via telefon (växel) 0651-180 00. 
  • Alkoholservering samt försäljning av tobak och folköl
    För att servera alkohol till allmänheten eller i slutna sällskap behövs ett serveringstillstånd. För att sälja tobak behövs tillstånd. För att sälja folköl, e-cigaretter med tillbehör ska en anmälan göras. Kontakta alkoholhandläggningen via mail: alkoholhandlaggning@ljusdal.se eller via telefon (växel) 0651-180 00. 

 

För mer information gå in på vår hemsida: www.ljusdal.se/livsmedel

 

 

Följande behövs för e-tjänsten

  • Organisationsnummer
  • E-legitimation

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa