Trängsel på restauranger eller caféer - Anmälan

LÄS MER

Verksamheter som serverar livsmedel har ett särskilt ansvar att förhindra smittspridning genom att se till att det inte blir trängsel i lokalen eller på en uteservering. För att en verksamhet ska få ha fortsatt öppet gäller det att följa föreskrifterna från Folkhälsomyndigheten.

Smittskyddsläkaren ansvarar för att lagstiftningen följs och är den som kan, efter samråd med  oss på Ljusdals kommun, besluta om att förbjuda en verksamhet som inte uppfyller reglerna i Folkhälsomyndighetens föreskrifter.

Lagstiftningen gäller för restauranger, barer, kaféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar och andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster. Reglerna gäller ute som inne.

I korthet är det detta som gäller:

  • Verksamheten ansvarar för att det inte uppstår trängsel, gästerna ska kunna hålla lite mer än en armlängds avstånd mellan varandra även om det inom samma sällskap inte är ett krav.
  • Verksamheten ska se till att gästerna alltid intar mat och dryck sittandes vid bord, alternativt sittandes vid en bardisk, men detta gäller enbart om det är möjligt utan att trängsel uppstår. Ståbord är inte tillåtna.
  • Buffé kan serveras om verksamheten ser till att gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland de som hämtar, väntar eller betalar sin mat.

Läs mer om vad som gäller för restauranger och serveringar på Folkhälsomyndighetens webbplats

Behandling av personuppgifter

Frågor om e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa